Activitats
Os de Civís
Os de Civís (Altitud 1.650 m), també anomenat Aós de Civís, és una entitat municipal descentralitzada de les Valls de Valira, a l'Alt Urgell, i alhora és el nucli més habitat del municipi. El poble conserva les cases medievals i, actualment, s'hi han construït moltes segones residències.

Os de Civís es troba situat a la vall d'Aós, que és part de la coma de Setúria, formada per la conca del riu d'Aós, tributari de la Valira. Geogràficament la vall d'Aós és al vessant andorrà, però administrativament sempre ha estat part de Catalunya i els seus límits no han estat disputats. Només es pot accedir a Os de Civís per carretera des de Sant Julià de Lòria (Andorra). La comunicació directa amb la resta del municipi, que es troba en el vessant català de la Valira, és força dificultosa. És a través del coll de Conflent, de 2.150 m. d'altitud; és el que es coneix com un periclavament.

L’entrada al poble es fa a traves d’un carrer ample amb establiments ambdós costats replets d’articles turístics i a més a més 4 bons restaurants. Les cases estan construïdes amb pedra, finestres de fusta i teulats de pissarra. Des del poble i pel camí empedrat i rodejat de petites cases arribarem a l’església de Sant Pere i Santa Margarida.
Sant Pere d'Os de Civís
La parròquia d’Os es menciona en l’Acta de Consagració de la Catedral de la Seu d’Urgell i l’església de Sant Pere apareix documentada per primera vegada a l’any 1312.

Està formada per una nau rectangular a la que se li van afegir capelles laterals pel costat nord. La nau estava acabada en un absis semicircular, que va ser truncat per construir-hi una sagristia. La porta d'accés actual es troba en el mur oest, protegida per un porxo reconstruït recentment. En el mur nord podem trobar una altra porta, ara cegada. Junt a la porta s'alça una torre de campanar.

Té planta quadrada. En les dues primeres plantes només trobem finestres en forma d'espitllera, mentre que en el pis superior podem trobar quatre finestres de mig punt. La seva aparença, tant per la ubicació del temple com per l'alçada de la torre, és d'una fortificació. En el temple encara podem trobar algunes finestres de mig punt i doble esqueixada, algunes de les quals han estat molt modificades.
Cases Artigues
Portada
Fotos
Les Cases
Activitats
El Poble
|
|
|
|
Preus/
Contacte
|